Patrick Creyghton

De schilder die verf tot poëzie maakt!

.

Patrick Creyghton, die in 1934 geboren is, heeft bekendheid verworven met zijn landschapsschilderijen, waarin markante, knoestige, doorleefde bomen – al of niet in bloei – de show stelen. Creyghton’s landschappen ademen romantiek, nostalgie en doen ons wegdromen in vergetelheid.

Het levenspad

Ofschoon de naam Engels klinkt is Creyghton toch echt een kunstenaar van Neerland’s bodem. Hij is geboren in Nijmegen en verhuisde op jonge leeftijd al met zijn ouders naar het Limburgse Grevenbicht. Daar ontvouwde zich zijn leven en raakte hij enthousiast voor de schilderkunst. Toen hij op een dag het atelier van priester-kunstenaar Jean Adams in Nunhem bezocht was hij verkocht en begon daar met zijn eerste schilderslessen. Het was Adams die hem ook op een nieuwe manier naar de natuur liet kijken, waarin het wonder van de schepping zichtbaar voor hem werd. Later vervolgde Creyghton zijn studie aan de gemeentelijke kunstacademie van Maastricht en aan de Jan Eyck Academie in diezelfde plaats.

Het oeuvre

Zijn kunstenaarstijdperk begon aanvankelijk met het maken van mozaïeken voor kerkinterieuren, maar gedurende de jaren kon hij zich steeds meer gaan toe leggen op de schilderkunst. Tegenwoordig schildert hij landschappen en bloemstillevens in olieverf, waarin de glooiende heuvels en valleien van ‘zijn’ provincie de perfecte ambiance zijn.

.
De stijl van Patrick Creyghton is realistisch, maar met een grote dosis romantiek en idealisme. In zijn werk is de mystiek voelbaar en met zijn schilderijen verheft hij zijn omgeving voelbaar tot iets wat schoonheid overstijgt. De kleuren zijn rustig en zacht, maar de vormen zijn sterk en krachtig. Het is alsof zijn schilderijen het Limburgse land nog mooier doen worden.

__________
Alle Patrick Creyghton kunstwerken zijn uitgevoerd als hoogwaardig giclée,
in een gelimiteerde oplage met gesigneerd certificaat.
__________

Toont alle 8 resultaten

Scroll to top