WAT IS EEN GICLÉE

Een giclée is een kunstdruk van een zeer hoge kwaliteit.

De kwaliteit van de afbeelding, de gebruikte druktechniek en de soort kleurpigmenten bepalen met elkaar of een kunstwerk wel of niet een giclée mag heten. Om een giclée te zijn moet het in elk geval aan de volgende eisen voldoen:
.

 • aan een giclée ligt een origineel werk ten grondslag
 • bij de druk wordt gebruikt gemaakt van een speciaal soort printer die de kleuren tot op de pixel nauwkeurig op het doek verneveld
 • een gicléedruk is opgebouwd met minimaal 10 basiskleuren, maar in de meeste gevallen 11 of 12, waardoor er meer kleurdiepte ontstaat en elke kleurnuance mogelijk is
 • het zijn natuurlijke pigmenten, die wel meer dan 100 jaar mooi van kleur kunnen blijven.
 • op een echt giclée wordt dan ook altijd een minimale kleurgarantie van 75 jaar gegeven.
Digitalisatie giclee
HOE WORDT HET GEMAAKT

Voordat er een giclée van een schilderij gemaakt kan worden worden een aantal stappen doorlopen.

Zo wordt er van het originele schilderij - in een speciale studio met geavanceerde fotoapparatuur - maar liefst 64 beeldopnamen gemaakt. Deze hoeveelheid opnamen zijn nodig om de exacte kleuren en diepte te verkrijgen. De opname wordt met de hand nagelopen en waar nodig wordt er gecorrigeerd. Bijvoorbeeld een lichtreflectie, veroorzaakt door de vernis op het origineel dient te worden weggehaald.

De schilder vergelijkt het giclee met het origineel

Als alle correcties zijn gedaan wordt er een proefdruk gemaakt. Deze wordt door de kunstenaar zelf vergeleken met het origineel.

Als de kunstenaar tevreden is kan het giclée in productie worden genomen.De kunstenaar bepaalt of het schilderij in een gelimiteerde oplage of ongelimiteerd wordt uitgebracht.

DE PRIJS EN DE OPLAGE

De uiteindelijke prijs van het giclée hangt van meerdere factoren af. Als eerste is de oplage bepalend. Verder komen de kunstenaar en de kunstdrukker een bedrag overeen wat de kunstenaar per verkocht giclée gaat ontvangen (bij erfrechten of als het schilderij een museum toebehoort worden prijsafspraken met deze partijen gemaakt).

Dit alles resulteert in de uiteindelijke verkoopprijs van het giclée. De verschillen kunnen behoorlijk zijn, immers is er voor een giclée met een oplage van 10 stuks net zoveel studiowerk voorafgegaan als voor een oplage van 200 stuks. En de beeldrechten zijn bij een beroemd schilder vaak hoger dan bij een minder bekend kunstenaar.

Certificaten
Bij veel gelimiteerde giclées wordt een certificaat verstrekt met daarop de handtekening van de kunstenaar. Voor de ongelimiteerde werken wordt dit normaliter niet gedaan en ook bij giclées van al overleden kunstenaars zit vanzelfsprekend geen handtekening.

Wel voorzien wij alle giclées van een echtheidscertificaat, zodat je weet dat het een giclée betreft die is ontwikkeld in samenspraak met de kunstenaar zelf of diens erfgenamen.

DE MATERIALEN

Inkt
Voor de inkt voor giclées worden echte pigmenten gebruikt die kleurecht zijn. Dit maakt dat er zo'n lange kleurgarantie opgegeven kan worden en je kinderen er hoogstwaarschijnlijk ook nog plezier van gaan hebben.

De drager
Een giclée kan op (zuurvrij) papier of op canvas gedrukt worden. Canvas is een geweven schildersdoek van hennep of linnen; het krijgt een speciale nabewerking om het geschikt te maken voor gicléedruk.

 • Canvas
  Dit materiaal is sterker dan katoen en is van oudsher al de drager voor schilderijen. Omdat de meeste schilderijen ook op canvas geschilderd worden, worden de giclées vaak ook op canvas gezet, zodat het het beste het origineel benaderd.
 • Papier
  Dit wordt gebruikt als het bijvoorbeeld een giclée-druk betreft van bijvoorbeeld een aquarel of een ets. Soms ook wil de kunstenaar juist verschil aanbrengen tussen het origineel en de giclée en kiest hij daarom voor papier. Het papier dat gebruikt wordt voor giclées is van een zeer hoge kwaliteit, is zuur-vrij en wordt speciaal geprepareerd. Hierdoor blijft de kleurdiepte behouden en lijken de kleuren precies als het origineel.
FRAME EN OMLIJSTING

Houten frame
Canvas giclées worden altijd eerst opgespannen op een houten frame van spielatten. Dit is gemaakt van eerste klas gevingerlast / gelamineerd vurenhout (met PEFC keurmerk) dat vooraf gestoomd is. Hiermee is de kans op kromtrekken tot een minimum beperkt. De latten zijn gelaagd opgebouwd, waardoor ze flexibeler zijn en minder vatbaar voor vocht- of temperatuurveranderingen.

Foamboard
Papieren giclées worden op foamboard bevestigd, alvorens het ingelijst kan worden. Foamboard is een speciale lichtgewicht plaat (CFK-vrij) die een goede vlakke ondergrond geeft voor het kunstwerk en het stevigheid geeft.

De lijsten
Je kunt bij ons kiezen voor een baklijst of een profiellijst. De meest gekozen varianten staan al bij de giclées zelf aangegeven. De andere lijsten vind je op deze pagina. De lijsten zijn allemaal van echt hout en worden in onze lijstenmakerij op maat gemaakt bij het kunstwerk.

Canvas giclées kunnen zowel in een bak- als profiellijst gezet worden. Papieren giclées kunnen alleen in een profiellijst bevestigd worden.

 

TIPS VOOR HET UITZOEKEN

De breedte en de hoogte van de giclées.

Alle giclées op de website zijn voorzien van een formaat in centimeters. De eerste maat gaat altijd over de breedte van het opgespannen doek en de tweede maat betreft de hoogte.

 • Als je bij een giclée bijvoorbeeld 180 x 40 cm ziet staan, betekent dat dit kunstwerk een brede liggende (horizontale) vorm heeft en bijvoorbeeld geschikt is boven een bankstel.
 • Als je bij een giclée bijvoorbeeld 40 x 180 cm ziet staan, betekent dat dit kunstwerk een smalle opgaande (verticale) vorm heeft en bijvoorbeeld geschikt is tussen twee ramen.

De maat inclusief lijst.

 • Als je jouw giclée met een standaard omlijsting besteld, dan moet je 3 cm bij de maat optellen. De randdikte van deze lijsten is namelijk 1 cm en de afstand tussen doek en lijst is 0.5 cm.
  Een giclée van 40 x 180 cm, wordt dan ook inclusief lijst 43 x 183 cm.
 • Als je jouw giclée met een andere baklijst of sierlijst besteld, dan vind je de hoeveelheid extra centimeters terug in de omschrijving van de betreffende lijst. Lijsten zijn er van smal tot breed en hebben daarmee invloed op het uiteindelijke formaat. Een lijst van bijvoorbeeld 10 cm breed geeft 20 cm meer breedte en 20 cm hoogte aan het kunstwerk.

Bij baklijsten

Tussen het doek en de binnenkant van de baklijst zit altijd een kleine ruimte. Hierdoor komt het doek mooi tot zijn recht. Standaard is deze tussenruimte een halve cm. De zichtbreedte van de lijst zelf is 1 cm. Per zijde komt er dus anderhalve cm bij en wordt het kunstwerk in totaal 3 cm breder en 3 cm langer.

Hieronder zie je een voorbeeld met een tussenruimte van een 0.5 cm..

Het is ook mogelijk voor een tussenruimte van 1 cm te kiezen. Het effect wordt dan zoals op de foto hieronder te zien is. In dit geval komt er dus per zijde 2 cm bij, wat betekent dat het kunstwerk in zijn totaliteit 4 cm breder en 4 cm langer wordt. Wil je dit laatste, geef dit dan aan in het opmerkingenvak van je bestelling en ik ga het in orde maken.

 

Bij profiellijsten

Tussen de rand van een profiellijst en het opgespannen giclée zit geen ruimte. Deze lijsten sluiten precies aan.

Voor een deel van de collectie geldt dat we het giclée in een aangepast formaat kunnen laten drukken. Er zijn de volgende mogelijkheden:
 • Kleiner, groter of tussenmaten
 • Een uitsnede van het kunstwerk
 • Het kunstwerk in een tweeluik (of drieluik of meerluik) laten uitvoeren.
Enkele voorbeelden: Klik hier voor het complete overzicht van giclées die op maat aangepast kunnen worden. Heb je een ander giclée gezien die niet in dit overzicht staat, maar waarvan je wel de maat aangepast zou willen hebben, dan geldt dat we eerst contact moeten opnemen met de kunstenaar en de kunstdrukkerij of er toestemming gegeven kan worden om een aanpassing op het kunstwerk te doen. Niet alle kunstenaars willen dat. Neem contact met ons op als je een bepaald giclée graag in een speciale uitvoering wilt.

Het is mogelijk om jouw giclée te laten vernissen. Dit is een toplaag van een transparante lak, die op een kunstwerk aangebracht kan worden. Het vernissen verlengt de levensduur en houdbaarheid van een kunstwerk. Hierbij moet ik wel opmerken dat het vernissen altijd een chemisch proces is, ook al doen de fabrikanten hun best om dit tot een minimum te beperken.

Een vernislaag biedt bescherming tegen vuil en stof van buitenaf, het biedt UV protectie en maakt bovendien dat de kleuren nog iets helderder naar voren komen. Ter vergelijk kun je je dit voorstellen met een foto: als je een foto in een lijstje achter glas doet verandert de kleurbeleving en lijkt zelfs helderder te worden. Datzelfde effect bereik je ook met een glanzende vernis op een kunstwerk. De matte vernis geeft dit effect niet.

Vernis is er in verschillende glansgraden.

 1. Vernis mat
  • De zijdematte vernis heeft nauwelijks opschijn, waardoor het ook op plekken met lamplicht gebruikt kan worden.
 2. Vernis glans
  • Door de glans lijkt het wat meer op de ouderwetse olieverfschilderijen
  • Door de glans komt het beeld nog sterker naar voren.
  • Nadeel is dat deze vernis wat meer reflectie kan geven, dus goed opletten hoe je de belichting in de buurt van het schilderij afstelt.

Vernissen is niet persé noodzakelijk. Ook zonder vernis heb je nog steeds een prachtig giclée, wat een kleurgarantie van tenminste 75 jaar heeft.

Soms kan het lastig te zijn te kiezen welke kleur lijst mooi in je interieur gaat staan. Bij elk giclée staan voorbeelden van hoe het er uit komt te zien in de verschillende lijsten. Enkele tips:

 • Het is altijd mooi als de kleur van de omlijsting terugkomt in het doek zelf. Zitten er bijvoorbeeld zwarte lijnen in het kunstwerk, dan kan een zwarte lijst dit nog meer accentueren. Maar komt er helemaal geen donker in voor, dan kan zwart weer wat te hart zijn en kun je beter wit of naturel kiezen.
 • Ook is het goed om te letten op wat je verder in huis hebt hangen. Heb je veel kunst in lichte lijsten hangen, dan is het goed om die trend door te zetten.
 • De kleur van de muur is ook iets om rekening mee te houden. Een witte lijst op een witte muur geeft veel rust en valt niet zo op. Zwart op wit daarentegen wel weer. Op een donkere muur is dat natuurlijk andersom.
 • Accessoires en meubilair kun je ook laten matchen. Heb je veel natuurlijke houten elementen in huis, kan een giclée in naturel houten lijst daar prachtig bij staan. Heb je daarentegen veel staal en ijzer in het interieur kan een donkere lijst het geheel goed complementeren.
 • Een lijst met zilver- of goudfront geeft vaak een wat klassiekere uitstraling.

Giclées kunnen ingelijst worden in een baklijst of profiellijst. Een baklijst is een omlijsting, die speciaal gemaakt wordt voor het inlijsten van kunstwerken die op canvasdoek gemaakt zijn. Hierbij komt het schilderij verdiept in de lijst te liggen en is er ruimte tussen het doek en de rand van de lijst. Bij een profiellijst wordt de lijst strak tegen het kunstwerk aan gemonteerd en is er geen tussenruimte.

De lijsten die bij het Giclée Atelier gebruikt worden zijn van hoge kwaliteit en worden op maat gemaakt voor het kunstwerk van jouw keuze. De houten baklijsten die bij de giclées al aangegeven zijn leverbaar in de kleuren: zwart, naturel, wit en zwart met een zilverfront. Daarnaast bieden we een ruime collectie andere bak- en profiellijsten (van modern tot klassiek). die je meteen mee kunt bestellen bij het giclée van jouw keuze. De complete lijstencollectie vind je hier.

Mocht je er niet uitkomen, dan ben je welkom om ons te bellen of mailen als je speciale wensen hebt en/of advies nodig hebt. Ook kun je (op afspraak!) langskomen in de lijstenmakerij en voorbeelden van de verschillende omlijstingen ter plekke bekijken en uitzoeken.